|
Jak zrobić czekoladę?
W rondelku zagotuj szklankę mleka. Dodaj 100 g masła (1/2
typowej kostki) i mieszaj, aż się rozpuści.
Wsyp 2/3 szklanki cukru i co najmniej 3 łyżki kakao. Jeśli
smakuje ci niesłodka czekolada, zmniejsz porcję cukru.
Mieszaj, aż powstanie jednorodny, ciemnobrązowy płyn.
Przelej do miski, dodaj 200 g mleka w proszku. Miksuj
dotąd, aż zlikwidujesz wszystkie grudki. Możesz też
wrzucić garść rodzynek, pokruszonych orzechów lub
kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Włóż masę do płaskiej foremki i wstaw do lodówki. Gdy
stężeje, pokrój na małe kostki.
Nasza rada:
Do czekolady użyj tłustego mleka. Jeśli jest pasteryzowane
lub UHT, nie musisz go doprowadzać do wrzenia. |
|
SKŁADNIKI
2 PORCJE
40 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru
1 jajko
szczypta soli
Do dekoracji: wiórki czekoladowe lub owoce
Do podania: np. ciasteczko migdałowe
PRZYGOTOWANIE
Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli
wodnej, ostudzić. Żółto utrzeć z cukrem na biały puszysty
krem, wymieszać z ostudzoną ale płynną czekoladą.
Białko ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Połączyć z
masą czekoladową delikatnie mieszając łyżką. Nałożyć do
szklaneczek i wstawić do lodówki na min. godzinę.
Można posypać wiórkami czekoladowymi lub pokrojonymi
truskawkami, malinami i podawać z ciasteczkiem migdałowym.
|
|
SKŁADNIKI
13 SZTUK
100 g czekolady deserowej
100 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 jajko
220 g (1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
Czekoladę podzielić na kostki. Masło pokroić i ocieplić w
temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Masło ubić na jasny krem razem z cukrem pudrem i kakao
(ok. 5 minut). Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3
minuty.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną i
proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitej masy i
wymieszać.
Masę podzielić na około 13 części. Formować placuszki, na
środku kłaść po kostce czekolady i zlepiać dokładnie
brzegi ciasta. Układać na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 13
minut. |
|
SKŁADNIKI
4 PORCJE
1 opakowanie (340 g) jedwabistego tofu (silken soft)
200 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
dodatki smakowe np. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1
łyżka likieru pomarańczowego, 1/3 łyżeczki cynamonu,
szczypta ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE
Wodę wlać do rondelka, dodać cukier i mieszając podgrzewać
aż cukier się rozpuści. Gdy syrop zacznie się gotować
odstawić z ognia (nie trzeba studzić).
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Dodać smakowe
dodatki, następnie wlać gorący syrop i tofu z opakowania,
wszystko zmiksować blenderem na gładki mus.
Przelać do kieliszków lub szklanek i schłodzić przez ok.
pół godziny. Udekorować wiórkami czekolady lub owocami np.
maliną.
|
|